سرمقاله
محمد عسلی
جنگ رسانه¬ای با تفنگ خالی
برخلاف اظهاراتی که حکایت از کاهش مطالعه در کشور ما دارد؛ در سال¬های اخیر میزان مطالعه افزایش هم یافته است اما نه مطالعه کتاب، روزنامه و یا مجله بلکه مطالعه از طریق گوشی¬های همراه، اینترنت، تبلت و شبکه¬های مجازی که تلویزیون هم یکی از پربیننده¬ترین وسایل آگاهی دهنده از وقایع و رویدادهاست. البته تغییر در تمام نقاط دنیا یکسان نیست؛ هر چند فضاهای مجازی در جهان امروز به علت در دسترس بودن، ارزان بودن و آنی بودن انتقال اطلاعات رتبه اول را در جهان دارا هستند لیکن مردم اروپا هنوز هم مطالعه کتاب و روزنامه را از روی عادت استقبال می¬کنند.
گوشی¬های همراه گذشته از آنکه وسیله تلفنی و گفت¬وگوهای دوجانبه¬اند به وسایل چندکاره هم مجهزند با وزن و حجمی بسیار کم که مطبوعات چنین ویژگی¬هایی ندارند.
کتاب¬های مورد علاقه، روزنامه¬ها و نشریات به روز، دائره¬المعارف¬های چند زبانه، آموزش دهنده¬های زبان و علوم، تصاویر متنوع، فیلم¬های سینمایی و خبری همه گنجینه¬های در دسترسی هستند که توانسته¬اند وقت و میزان مطالعه را افزایش دهند و جایگزین کتاب، روزنامه و سایر نشریات مکتوب باشند. از آن گذشته، انواع بازی¬ها و سرگرمی¬ها، وسایل اندازه¬گیری «متر» در همین گوشی¬های همراه تعبیه شده¬اند و اگر نام آنها را جعبه جادو بگذاریم بی¬جهت و بی¬معنی نیست.
اینک با این وسیله¬ای که در اختیار کودک و نوجوان و جوان و میانسال و پیر و کهنسال هست، چگونه می¬توان کتاب یا روزنامه¬ای را جایگزین کرد تا همانند ۵۰ سال قبل انتشار اخبار فقط از طریق روزنامه¬ها، رادیو و تلویزیون¬های محدود امکان¬پذیر باشد؟
تغذیه و اتصال این وسایل هم با دوست میسر است و هم با دشمن که صد البته امروز مخالفان مغرض و دشمن ملت و کشور بیشتر از این وسایل استفاده می¬کنند.
از دزدی اموال و املاک و پول گرفته تا دزدی ناموس، اعتقادات و باورها و مخدوش کردن اخلاقیات و معیارهای باز دارنده از جرم و جنایت و گناه همه با این وسیله کوچک همگانی انجام می¬شود. (ادامه…)